2012. július 15., vasárnap

Bunheads - sorozatajánló

Az előrevetített Satoshi Kon cikksorozat elé muszáj egy pár ajánló sort illesztenem arról a sorozatról, amely az amerikai Fox csatorna legújabb slágere, és végre betölti a 2007-ben véget ért Gilmore Girls után maradt űrt. Mert lássuk be, a 20-as, 30-as éveikben járó modern nők ki vannak éhezve az olyan sorozatokra, amelyekben egyedi és imádnivaló karakterek intelligens szócsatáit nézhetik 45 percen keresztül. Ilyen volt a Gilmore Girls és ilyen a Bunheads, amely a készítőket ismerve ugyanazt a biztos, de megunhatatlan utat járja be.




Michelle revütáncos Las Vegasban, aki egy rosszul sikerült meghallgatás és nem épp sikerekben gazdag 7  év után beadja a derekát az őt fél éve kitartóan ostromló Hubbellnak. Másnak reggel arra ébred, hogy egy gyűrűvel az ujján, boldog férjjel az oldalán, és macskajajjal a fejében tart egy Paradise nevű kisvárosba. Michelle hamar rádöbben, hogy az életmódváltás nem lesz túl egyszerű. Férje imádja, és rajong érte, anyósával és a kisváros lakóival viszont nem lesz felhőtlen a viszonya. A beilleszkedés már meg is lenne, úgy látszik jóra fordulnak a dolgok, azonban házasságuk második napján Hubbell halálos autóbalesetet szenved.

A pilot drámaian végződik, a sorozat mégis ugyanazt a vicces-morbid stílust követi, mint a Gilmore lányok esetében. Imádnivaló amerikai kisváros különc és hóbortos lakosokkal, fiatal, önmagát kereső nő, Rory Gilmore korosztályát pedig 4 gimnazista balett táncos lány helyettesíti, akik üde színfoltjai a sorozatnak. Van tánc, van zene, csípős megjegyzések, anya-gyerek és anyós-megy konfliktusok.És persze ne felejtsük ki a gyorsan beszélő színészeket.


Kinek tetszik, kinek nem, tény, hogy a musical táncos és énekes Sutton Foster tökéletes a szerepre. Ha akar, tud szép önbizalmat sugárzó és lenyűgöző lenni, ugyanakkor a grimaszai ellenállhatatlanul idétlenné, és butuskává teszik. Az eredeti szinkronban külön poénforrás, ahogy a hangjával játszik, remekül kamatoztatja nem elhanyagolható musical énekesi tapasztalatát. Kiváló komika, sajnos azt kell mondjam, már 4 epizód után lekörözi nálam Lauren Grahamet.



A főszereplő páros másik tagja Kelly Bishop, aki Emily Gilmore után nagyobb és véleményem szerint valamivel hálásabb szerepet kapott a Bunheadsben. A megtört karrierű, idősödő prímabalerina egyfajta Miss Patti átirat, aki balettiskolát vezet a kisvárosi fiatalok nagy örömére, ahol semmi más szórakozási lehetőség nincs. Vicces, ironikus, kedves középkorú nő.

Természetesen sok áthallás megfigyelhető a GG és a Bunheads között. Érezhető, hogy amit Stars Hollow-val és lakosaival kapcsolatban nem tudtak, vagy nem akartak kifejteni, azt a Bunheads epizódjaiban tették meg az alkotók. Mégsem vált kárára a sorozatnak, és nem egy utánérzetről, hanem inkább egy variánsról beszélhetünk. Must see!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése