2012. július 22., vasárnap

Bikanyak - Húsbavágó történet a húsról

Ez az a mozgókép, amelyre az igazi filmfanok csettintve és kicsorduló nyálukat törölgetve mondják a moziból kijövet: Ez igen, ez igazi mozi.
Michael R. Roskam első egész estés filmje, habár 2011-es alkotás, hazánkba csak idén júliusban jutott el. Köszönhetően - gondolom én - a legjobb külföldi film Oscar nevezésnek. Nagy kár, hogy a jó filmekre nem csapnak le rögtön a honi forgalmazók. De nem sírunk, jobb későn, mint soha. Megérkezett hozzánk is a belga zsenialitás.



Kettő szálon fut a cselekmény, az egyik történetszál a húsmaffiával foglalatoskodik, mely belgiumi szervezet szteroidokkal tömött állatokat dob piacra, és felügyeli a környékbeli tenyésztők hústerítési szokásait. A szervezet működését akkor éri igazán fenyegetés, amikor egy utánuk szimatoló rendőrt holtan találnak. Megindul a keresés, persze mi nézők pontosan tudjuk már az első perctől, hogy ki követte el a gyilkosságot. Ez a történetszál tisztességes krimiként, szinte a háttérben maradva dolgozik, adagolja a feszültséget és lazítja az idegeket felváltva. Bár alapvetően jó kiindulás, ha ez a sztori lenne a film magja, úgy ahogy van, eltűnt volna a süllyesztőben, önmagában ugyanis nem visz el egy egész filmet, ahhoz nem eléggé érdekfeszítő.A rendező, aki eredeti szakmáját tekintve forgatókönyvíró, ötletesen egymásba fonta az önállóan megállni nem tudó két sztorit, és együtt egy lehengerlő alkotást kanyarított. A húsmaffia utáni nyomozásban segítségünkre van Diedrik, a rendőrség beépített informátora, és a nézők figyelmének vezetője. Ahogy a film egyik jelenetében elhangzik, csupa szem és fül ez a karakter, mindenhol ott van, és segít nekünk nézőknek, hogy a két történet közötti átjárás zökkenőmentes legyen. Nem mellesleg a Diedriket játszó Jaroen Perceval számomra feledhetetlen alakítást nyújtott.

Diedrik gyerekkori jó barátja Jacky Vanmarsenille, aki az apjától örökölt marhatenyésztő telepen dolgozik, valamint aktív húsmaffiatagként szintén hormonokkal tömi az általa nevelt állatokat.
Jacky a történet főszereplője, és a másik történetszál az ő személyes tragédiájáról szól. Van ugyanis a múltjában, a Diedrikkel közös gyermekkorban egy megrázó esemény, amely rányomta bélyegét Jacky egész további életére. A férfi önmagát is hormonokkal lövi, az agressziókezeléssel is vannak problémái. A nyomozás és Diedrik felbukkanása Jackyben feleleveníti a múltbeli eseményeket. Újra találkozik a tragédia okozójával, apja egykori üzlettársának fiával, annak nővérével, akibe a mai napig szerelmes. A megkapóan idilli tanyasi vágóképek közepette jutunk el a tragikus végkifejletig.

A Bikanyak főhőse hormonkezelt marhaként, öntudatlanul sodródik az élet karámjában, míg a végén szinte önként vonul a vágóhídra. Jacky a torzult férfi archetípus megtestesítője, szimbóluma és kritikája a hormonokkal kezelt állatoknak. Látszólagos, mesterséges férfiasságát gyógyszerekkel tartja fenn, az igazi férfilétet azonban képtelen megélni. Önmaga is, ahogy állatai, egyfajta bambaságban él, nem ő, hanem mások, a gyógyszerek irányítják az életét. A férfilét egyik fontos jellemzője az egészséges, kordában tartott agresszió. Jacky a gyógyszerek miatt nem tudja türtőztetni magát, egészségtelen módon, hirtelen és kezelhetetlenül tör elő belőle a vadság, ha érzelmileg feszített helyzetbe kerül.
Fontos megemlíteni az agresszió mellet a férfi archetípus másik jellemzőjét, magát a megélt férfi heteroszexualitást. Főhősünk, annak barátja Diedrik, illetve a Bikanyakú hőst tönkretevő Bruno is valamely a normálistól eltérő szexuális zavarral küzd. Érdekes párhuzam, hogy a hormonkezelt húst tenyésztő környékbeli férfiak szinte egyike sem él hagyományos szexuális beállítottsággal.

Két női főszereplőnk sem hagyományos hősnő. Egyikük, minő véletlen, egy férfias nő, a rendőrség egyik vezető beosztású nyomozója, tudatos, acélos, igazi vezető. Természetesen munkájában asszisztense egy meleg férfi. A másik női karakter, főhősünk motiválója, Lucia. Nőies, életvidám, a tragédiát okozó Bruno nővére. Jacky, lehet pont ezen ragaszkodása miatt, még mindig halálosan szerelmes belé, ahogy akkor, tizenéves korában. Ez a szerelmi történet azonban nem tud kiteljesedni, Lucia bár szimpatizál a szörnyeteggel, mégis ő lesz az oka, hogy másodszor is tragédia történik Jackyvel.

Hamisítatlan krimibe ágyazott tragikus hőstörténet és társadalomkritika a Bikanyak. Tudnék még ódákat zengeni, de felesleges. El kell menni, meg kell nézni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése